Ayraç ‘Cumhuriyet'in ilk kuşak Aydınları'nı İnceliyor!

İlk sayısı 2009 Ağustos'ta çıkan Ayraç Kitap Dergisi'nin Temmuz 2014 tarihli 57. sayısı raflarda yerini aldı. Dergide sadece kitap eleştirileri ve tahlilleri yayınlayan Ayraç Yayın Grubu, Türkiye'de ciddi bir eleştiri ve tahlil boşluğunun bulunduğunu, yaz

Kültür ve Sanat 14.07.2014 20:58:52 0
Ayraç ‘Cumhuriyet

İlk sayısı 2009 Ağustos’ta çıkan Ayraç Kitap Dergisi’nin Temmuz 2014 tarihli 57. sayısı raflarda yerini aldı. Dergide sadece kitap eleştirileri ve tahlilleri yayınlayan Ayraç Yayın Grubu, Türkiye’de ciddi bir eleştiri ve tahlil boşluğunun bulunduğunu, yazılan kitapların iyi analiz edilmediğini belirtiyorlar. Ayraç’ın misyonunun hem iyi kitapların tahlil ve analiz edilmesi, hem de okurun dünyasında farklı bakış açılarını oluşturulmasını olduğunu ifade eden Ayraç editörleri, her ay birbirindne farklı dosya konularıyla okurlarının karşısına çıkıyor.


Cumhuriyet’in İlk Kuşak Aydınları!

Ülkemizde, özellikle Cumhuriyet dönemine ve II. Dünya Savaşı sürecine baktığımız zaman, aydınların rolünün statükoya nasıl bağlı kaldıkları açıkça görülebilir. Türk siyasalı, Cumhuriyet’ten beri kendi organik aydınını yaratmıştır. Gerek Osmanlı’da gerek Cumhuriyet döneminde aydınlar bizzat devlet eliyle oluşturulmaları sebebiyle, devlete bağlı memurlar konumundan öteye gidememişlerdir.

Cumhuriyetle birlikte aydınlara yüklenen toplumsal-siyasal rol ve görev dikkate alındığında, Osmanlı modeli ile yeni oluşturulmaya çalışılan model arasında bir devamlılığın olduğu çok net bir şekilde görülebilir. Cumhuriyet döneminde devlet adına çalışmakla yükümlü aydın çevrelerden beklenenin, Osmanlı döneminde ulemadan beklenenden çok farklı bir işleve denk düştüğü birkaç husus dışında herhalde pek söylenemez. Çünkü Cumhuriyet aydınlarının çoğu; Osmanlının dağıldığı son dönemde yetişmiş, o günün koşullarını görmüş, hem Osmanlıca hem çağın dili Fransızca eğitimini almış, Cumhuriyet döneminin getirdiği sınıfsal nitelikleri bizzat uygulayan kişiler olmuşlardır. Cumhuriyet döneminin resmi ideolojisinin toplumda meşru kılınması, gerek modernleşme ve çağdaşlaşma yolunda yapılan inkılâpların halka benimsetilmesi noktalarında aydınlar, farklı görevler üstlenmişlerdir.

Ayraç yazarları çocukluğunda Osmanlıyı gençliğinde Cumhuriyeti görmüş, başta Yahya KemalYunus Nadi,Halit ZiyaNazım HikmetNecip Fazıl ve Peyami Safa olmak üzere Abdülhak Hamid TarhanAbdülhak Şinasi HisarSafiye ErolŞevket Süreyya DemirMehmet AkifKemal Tahir ve Ziya Gökalp’in hayatlarını, cumhuriyetle olan ilişkilerini ve varsa cumhuriyet eleştirini analiz ettiler.

 

``HABERİN OLDUĞU HER YERDE``

   ARTUKLU HABER AJANSI


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,73% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2441,50% 0,39
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00